Beschrijving
‘Geef mij maar een Jordaantje van la Fève uit Maastricht’ Ja, het zou zomaar een variant kunnen zijn op Johnny Jordaan’s welbekende liedje ‘Geef mij maar Amsterdam!’ Huh? Dat behoeft natuurlijk enige uitleg.
In 2013 waren wij heerlijk aan het tafelen bij Michelinsterren restaurant Bolenius op de Amsterdamse Zuidas toen Sterrenchef Luc Kusters ons prikkelde met een hele opvallende amuse van zijn hand: een klein hoorntje gevuld met ossenworst met daarop een bolletje sorbetijs van Amsterdamse uitjes. Deze combinatie leidde tot een notitie in ons la Fève ‘ideeënboekje’ en wij besloten er een bonbon van te maken die wij in de wandelgangen weleens ‘Jordaantje’ noemen vanwege het gebruik van de Amsterdamse ui van firma Kesbeke.
De Amsterdamse ui is een gewone ui die direct na de oogst wordt ingelegd in zuur (azijn en specerijen). Door het gebruik van de kruiden, met name saffraan, heeft deze ui, in tegenstelling tot de zilverui, een geel uiterlijk. Deze oude traditie werd veelal in de Amsterdamse Jordaan bedreven en tafelzuur werd vaak per kar in de Amsterdamse buurten verkocht. Vandaar dat ze dan ook ‘Amsterdamse uitjes’ worden genoemd. Naast het gebruik van pure chocolade, die ons ‘Jordaantje’ de stempel van een vegan bonbon geeft, hebben wij de vulling voorzien van geroosterd, biologisch bruin mosterdzaad.
Ga ‘m proeven en zet er een passend muziekje bij op, zouden we zeggen!
Alle vegan bonbons van la Fève worden gemaakt van vegan chocolade uit de organic en fair trade range van Valrhona!